U studenom 2008. pod pokroviteljstvom i u nakladništvu Centra za kulturu "Slavko Kolar" iz Čazme, izdana je literarno-likovna brošura pod naslovom "Improvizacije Vlade Franjevića, interpretacije Rajke Poljak". Brošura/knjižica je izdana u nakladi od 500 primjeraka a za nakladnika se potpisala Jadranka Kruljac-Sever.

 

Ovdje dvije od četiri Rajkine interpretacije Vladinih stihova iz iste publikacije!

Sretan i nesretan biti u isto vrijeme doista je teški teret. I poznaju ga samo oni koji vole na daljinu, oni koji su pronašli srodnu dušu, s kojom se osjećaju u isto vrijeme i potpuni ali i samo svoji – slobodni i voljenoj osobi u potpunosti predani. To je sreća. Nesreća je pak, kad takve dvije srodne duše ne mogu bivati zajedno... pa si pjesnik postavlja pitanje imati i nemati, a onda ga to naravno, nenadano podsjeti na posjedovanje, a posjedovanje je pak opreka ljubavi, ljubavi oslobođenoj od egoizma vlastitog, jer ljubav ne posjeduje, ljubav oslobađa, u momentu kao da mu to postaje jasno... posjedovanje nikako nije dobro - za ljubav! Imati i nemati odjednom zazvuči kao biti il ne biti... a onda se najavljuje novi promišljaj gore izrečenog: „pjesmuljku ovom ovdje nije kraj“ dakle, čitatelj može očekivati nove misli o toj temi... možda je ipak bolje ne vidjeti kraj, nek‘ se stihovi nastavljaju redati bez kraja, bez konačnosti… jer pitati se o ljubavi je vječna tema svake pjesme ljubavne... odgovore i tako najčešće ne nalazimo...

interpretacija pjesme TEŠKO JE BITI SRETAN

Vječna tema rata i ratnog pustošenja, predstavljena na jedan sasvim nov način. Naglašavajući novog junaka u novom filmu odjednom nas pjesnik odvodi u staro srušeno kino, sugerirajući ponavljanje već viđenog, doživljenog. Postavlja se pitanje zašto se događaju ratovi, tko ih režira? Odgovora nema, naizgled. No stihom „koliko je zaradio glavni glumac“ možemo u biti doći do uzroka i porijekla svakog ratnog razaranja – novac… materijalna korist je ta koja ljude baca uvijek iznova u ratne patnje, sve je bilo, sve je to već viđeno, sve se ponavlja, i tako u nedogled… mjenjaju se samo akteri, glavni glumci, no osnovni uzrok – novac – uvijek je tu... pa zato pjesnik samog sebe doživljava nezanimljivim, „nezadovoljenim“, jer kolike su pjesme do sad već napisane protiv rata, protiv bezrazložnih razaranja, a bez rezultata... “ne popušen pjesnik“ – sugestija krajnje nemoći, a opet, kao da se sluti nada, da će jednom ipak netko „popušiti“ te stihove, i početi misliti svojom glavom.

interpretacija pjesme ZAGONETKA


Kommentar schreiben

Kommentare: 0